Χ.Α.: Η αγορά με κίνηση κόντρα στο διεθνές κλίμα αποποιείται την άνοδο της εβδομάδας

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 15:13
UPD:15:14
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας η ανοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αντίθεση με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους πιστωτές, δεν συνέβαλε στην δημιουργία… θετικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.

«Η δημιουργική αβεβαιότητα συνεχίζεται», δήλωσε η στήλη σήμερα το πρωί στο Market Beat γνωρίζοντας πως σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων πρόοδος δεν υπάρχει, ούτε το παρασκήνιο των Βρυξελλών επέτρεψε να αναπτερωθούν οι ελπίδες πως η ελληνική πλευρά θα κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που άνοιξε με καθοδικό χάσμα -1,14% στις 881,54 μονάδες που αποτέλεσαν και το μέγιστο του δείκτη σήμερα. Στο πρώτο μέρος φαίνεται να έχει βρεθεί ο πυθμένας για τον Δείκτη που είναι κάτω από τις 860 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 859,2 ήτοι με μεταβολή -3,65%. 

Η πτώση σε επίπεδα κοντά στις 865 (-3%) μονάδες έγινε πριν τη συμπλήρωση 10 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Για να βρεθεί στο μέσο της συνόδου με απώλειες της τάξης του -3,7% λίγο πάνω από τις 858 μονάδες. Το θετικό κλίμα στις συναλλαγές δεν εμφανίστηκε ούτε στιγμή σήμερα.

Αντίθετα αρχικά διαπιστώθηκε μια κίνηση κατακόρυφα πτωτική που μάλλον δεν όρισε ακόμα και μετά τις 14:30 το ελάχιστο για τράπεζες και βασικούς δείκτες.

Η απαισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα δεν προκλήθηκε λόγω της εξέλιξης των συναλλαγών στην Ευρώπη, αλλά από τη διαπίστωση πως το melt up της αγοράς δεν είχε βάση κάτι χειροπιαστό αλλά τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Στις συναλλαγές κυριάρχησε η επιφύλαξη μετά τη δημιουργική ασάφεια που προκλήθηκε από το Euro Working Group, άρα στο ΧΑ μέτρησε το γεγονός πως διαπιστώθηκε ανυπαρξία προόδου στη διαδικασία  για τη διαπραγμάτευση της β αξιολόγησης.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη θα ορίζαμε ως σημαντική.  Καθορίστηκε από πτωτικό χάσμα στην έναρξη πάνω  από -1% όταν για τον Γ.Δ. ήταν -0,51% και για τον 25άρη -0,55%. Οι τιμές αυτές αποτέλεσαν την εγγραφή του μέγιστου μέρας.

Αμέσως μετά οι συναλλαγές με σταθερή υπεροχή στην προσφορά απέναντι στην ανύπαρκτη ζήτηση  έδωσαν στους δείκτες κατακόρυφη πτωτική κίνηση που μετά τις 11:25 έγινε πλάγια πτωτική κίνηση με μικρή αλλά σταθερή κλίση και φάνηκε ότι αναζητούν το χαμηλό τους για σήμερα.  

Το αποτέλεσμα από την κίνηση του 25άρη ήταν να απλωθούν οι πιέσεις στο σύνολο σχε3δόν των κλάδων με τζίρο που στο πρώτο μέρος δεν διαφέρει από της Πέμπτης. Η διαπίστωση ωστόσο της απουσίας ενδιαφέροντος για αγορές για τις τράπεζες μετά την πρώτη μισή ώρα δεν αντισταθμίστηκε από τη διάθεση για αγορές σε κάποιες έστω μετοχές. Το ενδιαφέρον για πιέσεις δεν αφορά μόνο τις νικήτριες της εποχής.

Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι -2,01% και ο Γ.Δ. χάνει -1,99% στις 14:59 έχοντας νευρική πλάγια κίνηση από τις 12:55 ως το μέσο της διαπραγμάτευσης σήμερα.  Η αγορά κινείται υπό το κράτος  του ενδιαφέροντος για ρευστοποιήσεις παντού που εκδηλώθηκε στα blue chip εκτός των τραπεζών.

Αυτό έδωσε μεγάλες απώλειες σε λίγους κλάδους και μέτρια πτώση σε πολλούς άλλους ξεχωρίζουν των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,28%, Χρηματ/κων Υπηρεσιών -2,23%, Ταξίδια Αναψυχή -1,91%, Κοινής Ωφέλειας -1,71%, και Πετρελαίου Αερίου -1,37%. Ευνοούν την πτώση οι ισχυρές πιέσεις σε λίγες μετοχές όπως η ΒΙΟ -5,44%, ΜΠΕΛΑ -3,67%  και ΣΑΡ -3,53%.

Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα αρκετά κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και χαμηλότερα από τις 652 μονάδες.

Ο τζίρος στις 14:45 είναι 20,346 εκατ. ευρώ ψηλότερα από την προηγούμενη μέρα την ίδια περίπου ώρα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει σημαντικές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών αισιοδοξία.

Τους βασικούς δείκτες επηρεάζει θετικά σήμερα η ενίσχυση του ευρώ και το ανοδικά άνοιγμα στην Νέα Υόρκη. Εδώ γίνεται προσπάθεια εξαφάνισης του αποτελέσματος της ανοδικής κίνησης στα επίπεδα των 650 μονάδων.

Επιτυγχάνεται για την ώρα μια δυσάρεστη για το Χ.Α. ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές  μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,65%, ο CAC +0,94% και για τον FTSE100 +0,43%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν μάλλον ανοδικό ξεκίνημα καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν θετική εικόνα μεταβολής +0,14% για τον Dow και +0,13% για τον S&P500.

Οι δείκτες στο ΧΑ στις 15:07 έχουν μεταβολή -2,04% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 651,63 μονάδες, και για τον 25άρη πτώση -2,02% με τον FTSEM στο -1,62%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 27 από 49 και των πτωτικών 67 από 31 με αμετάβλητες τις 12 από 18.

Ο τζίρος έπιασε τα 20,457 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων είναι 2,663 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 

Σχολιασμένα