Skip to main content

ΕΕ: Τα ενεργειακά πρότζεκτ που ετοιμάζονται με το Ισραήλ

Τις προοπτικές για δύο «μεγάλα» ενεργειακά έργα με το Ισραήλ συνεχίζει να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που αναζητά τρόπους να για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ισραήλ.

Τα ενεργειακά έργα στα οποία αναφέρεται η επικεφαλής της Κομισιόν αφορούν:

  1. Η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
  2. Ο αγωγός φυσικού αερίου και υδρογόνου στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, η οποία έχει τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και του Ισραήλ», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η συμπεριφορά του Κρεμλίνου απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», συνέχισε, αναφέροντας επίσης: «Τώρα διερευνούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με το Ισραήλ».

Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή με πολλούς παραγωγούς φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού. Δεδομένου ότι πέρυσι η ΕΕ εισήγαγε περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, για να καλύψει τη ζήτηση μπορεί να χρειαστεί να αξιοποιήσει πολλές πηγές, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ άλλαξε προσφάτως στάση αναφορικά με το σχέδιο για διακοπή νέων ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

naftemporiki.gr