Skip to main content

Σχόλια με «σουρεαλιστική χροιά» από τον Ερντογάν- «Βουτιά» για τη λίρα

Για πρώτη φορά μέσα στο 2022, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε πέρα από το όριο των 17 δολαρίων, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της χώρας που ανακοίνωσε ότι επιθυμεί νέα μείωση επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό που «καίει».

Ειδικότερα, η ισοτιμία διαμορφώθηκε την Τετάρτη στις 17,1048 λίρες ανά δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σε επίπεδα που είχε να δει από τον Δεκέμβριο του 2021, μια χρονιά που βίωσε τεράστια αστάθεια και έχασε 45% της αξίας του, γεγονός που ανάγκασε την τουρκική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του νομίσματος. Μέχρι στιγμής φέτος το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου. 

Η πτώση της λίρας είχε «προαναγγελθεί» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει τη νομισματική σύσφιξη, αλλά υποσχέθηκε μείωση των επιτοκίων, με τις δηλώσεις του να καθιστούν ελκυστικό το ξένο νόμισμα.

«Τα σχόλια του Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά με τον πληθωρισμό στο 73% σε ετήσια βάση, τα σχόλιά του δίνουν στην κατάσταση μια αρκετά σουρεαλιστική χροιά», σχολίασε ο Peter Kinsella της Union Bancaire Privee UBP. «Είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω αδυναμία, με βάση απλώς τα συνήθη ζητήματα, τον τεράστιο πληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα πιστωτικής ανάπτυξης και τη συνακόλουθη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

naftemporiki.gr