Skip to main content

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος για τα στοιχεία του πληθωρισμού

Παραιτήθηκε ο Τούρκος αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την κατάρτιση στατιστικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) ανακοίνωσε ότι ο Τζεμ Μπας παραιτήθηκε για λόγους υγείας, με τον Φουρκάν Μετίν- οποίος προηγουμένως επέβλεπε το τμήμα ψηφιακού μετασχηματισμού και έργων στην υπηρεσία- να αναλαμβάνει τη θέση του. Ανέφερε επίσης ότι ο Μπας θα παραμείνει στο προσωπικό του, σε χαμηλότερη θέση.

Πρόκειται για την τελευταία σημαντική αποχώρηση σε ένα ίδρυμα που δέχεται σκληρή κριτική για την αξιοπιστία των οικονομικών του δεδομένων. Έχει προηγηθεί η αντικατάσταση του προέδρου της TurkStat τον Ιανουάριο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον διορισμό του.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Τουρκία καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών διαβρώνοντας το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. 

Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκαν ανησυχίες μεταξύ ερευνητών σχετικά με το κατά πόσο τα στοιχεία της TurkStat ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για απόκλιση μεταξύ των στατιστικών τιμών του οργανισμού και της αύξησης του κόστους ζωής που βιώνουν οι μισθωτοί στην Τουρκία. Ενώ η TurkStat ανέφερε ετήσιο πληθωρισμό 70% τον Απρίλιο, η ENAGroup, μια ανεξάρτητη ομάδα μελετητών που συνέταξε έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών καταναλωτή, υπολόγισε το ποσοστό έως και 157%.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει σε ανεξάρτητους ερευνητές να δημοσιεύουν τα δικά τους δεδομένα χωρίς να ζητούν έγκριση από την TurkStat και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης εάν παραβιάσουν το νόμο.

naftemporiki.gr