Skip to main content

Fed – Πάουελ: Στο τραπέζι αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης

“Θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Μαΐου”, ανέφερε ο  κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ 

Όπως δήλωσε ο Πάουελ, ο αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει 3 φορές πάνω από τον στόχο της Fed (2%), σημαίνει  πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί «λίγο πιο γρήγορα».

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επαναφέρουμε τη ζήτηση και την προσφορά συγχρονισμένα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα κάτω και να το κάνει χωρίς επιβράδυνση που ισοδυναμεί με ύφεση», εξήγησε ο Πάουελ. για να προσθέσει: «Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πετύχουμε»

Στην συνεδρίασή της τον Μάρτιο, η Fed ενέκρινε αύξηση 25 μονάδων βάσης,  αλλά στελέχη της Fed έχουν κάνει δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες ότι βλέπουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα καθώς ο πληθωρισμός  «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 8,5%.