Skip to main content

Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου*

Της Χριστίνας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Ηχηρή αύξηση στις τιμές επιούσιων, με την Ελλάδα να μην μένει βέβαια στο απυρόβλητο, παρατηρούνται παγκοσμίως.

Πρόσφατο άρθρο κατέγραψε τα θλιβερά ποσοστά αναφέροντας πως «Οι καταναλωτές πλήρωσαν πιο ακριβά κατά σχεδόν 20% τα έλαια, κατά 13,6% τα λαχανικά, κατά 7,6% το ψωμί και κατά 6,4% το κρέας».  

Στη δίνη των συμπλοκών που συνεχίζονται δριμείες στην Ουκρανία, οι απανταχού καταναλωτές συμμετέχουν σε έναν «πόλεμο» που συμβαίνει παράλληλα, με τον λιθοβολισμό των ανατιμήσεων να αποδεικνύεται τόσο ευρύς, ώστε κανείς να μην βρίσκει ανάχωμα προστασίας.

Και όλα αυτά, δυο εβδομάδες πριν το Άγιο Πάσχα.

Εν αναμονή δηλαδή της εκτίμησης για το πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι και για το αν θα κοιτάμε τον oβελία να κρέμεται από τα τσιγκέλια όπως η αλεπού τα σταφύλια.

Μια ανάσα ελπίδας βέβαια πήραμε από το Ταμείο Ανάκαμψης με την θετική του αξιολόγηση και τις παρεπόμενες υποσχέσεις της, όσο μετράμε αντίστροφα για την μεγάλη γιορτή με όλους τους συμβολισμούς της που περισσότερο από ποτέ τους νιώθουμε στο πετσί μας.

Και αναμένουμε.

Με την ελπίδα την ώρα της Ανάστασης, οι εκκλησιαστικές καμπάνες να καταφέρουν να υπερκαλύψουν αποτελεσματικά τα…τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου.

*Ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αντώνη Σουρούνη, 1989, εκδόσεις Καστανιώτη.