Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αρνείται το αυτονόητο για να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα

Η κυβέρνηση, «με απόλυτη συναίσθηση της διεθνούς κατάστασης, των εθνικών δυνατοτήτων και με γνώμονα την προστασία της Πατρίδας και της κοινωνίας», εφαρμόζει σχέδιο ανταπόκρισης στις κρίσεις και σχεδιάζει επιπρόσθετες πολιτικές για να απαλύνει – όσο γίνεται – το βάρος των επιπτώσεων, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως το τρομακτικά επιβαρυμένο από τον πόλεμο, την κρίση ενέργειας, την επισιτιστική αρρυθμία και την πανδημία διεθνές περιβάλλον προκαλεί τεράστια προβλήματα και στην Ελλαδα. «Ζούμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν μοιάζει να εξομαλύνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε.

Ωστόσο, σημείωσε, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ χθες έγινε εκτενής συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στ’ άλλα αφορά και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η συνολική ελάφρυνση προσεγγίζει το 35%, υπερκαλύπτει, δηλαδή, την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Έτσι, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ που θα είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν στο παρελθόν» ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε ως «αξιοσημείωτο» και «τραγελαφικό» το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο. Ενώ από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, με περισσή αυταρέσκεια, είπε στον πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λίγο αργότερα άλλαξε θέση, για μια ακόμη φορά φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του».

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «είναι πασίδηλο ότι ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα σε ξεπερασμένες αρχές από την πραγματικότητα γεννά πολιτική παραφροσύνη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά την πατρίδα, δεν αρμόζει στη χώρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η στάση αυτή είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα, όπως και η τακτική του να αρνείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στη χώρα. Αρνείται το αυτονόητο ο κ. Τσίπρας προκειμένου να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα» υποστήριξε και συνέχισε:

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και με αυτό να συμβαίνει τριγύρω μας ο κ Τσίπρας μιλάει ακόμα για “ακρίβεια Μητσοτάκη”, όπως πριν λίγο καιρό μιλούσε για “πανδημία Μητσοτάκη”. Ζητά “να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα”, μιλά με μεγάλη ευκολία για δισεκατομμύρια προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τη σκέψη. Είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον Τσίπρα στις πλατείες, στα τρακτέρ, με του Τσίπρα το «μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο», με τον Τσίπρα του «όχι» που έγινε «ναι» και πολλών άλλων τέτοιων αξέχαστων στιγμών.

Δεν χωράει συζήτηση ότι η στάση αυτή είναι πολύ κατώτερη της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων, είδαμε όλοι άλλωστε τι έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Όταν λίγα λεπτά αργότερα η κ. Αχτσιόγλου ήρθε να ακυρώσει ή να “διορθώσει” αυτό που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε απαντώντας στον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Οικονόμου.Όπως συμπλήρωσε, για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αντίπαλος δεν είναι ο κ Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια, οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή των πολιτών, η ανησυχία, αλλά και η αγανάκτηση  που προκαλεί η ακρίβεια στην ελληνική κοινωνία. «Στην κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας, που προσπαθούν με πράξεις, και όχι με κούφιες υποσχέσεις, να μετριάσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης. Πολιτικές που εξαντλούν κάθε δυνατότητα, πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει τα 4 δισ. Πάλι με πράξεις, απαντάμε και στους μύθους, τη φθηνή προπαγάνδα και το κρεσέντο λαϊκισμού, περί ανοχής της αισχροκέρδειας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η οδηγία που έχει δοθεί στην ΡΑΕ και στο αρμόδιο υπουργείο είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή».

 Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας σε μια σειρά από τομείς της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η κυβέρνηση και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας η ΔΕΗ χορηγούσαν και εξακολουθούν να χορηγούν εκπτώσεις και μάλιστα να επιδοτούν τους καταναλωτές με πολλά χρήματα στην προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων. Συνεπώς, αυτό που θα έρθουμε να κάνουμε παρατηρώντας και προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη αλλά και το περιθώριο υπερφορολόγησης και περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, για να διαθέσουμε και αυτά τα έσοδα στη μάχη κατά της ακρίβειας, είναι κάτι επιπρόσθετο στα όσα μέτρα έχουμε πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει φορολογήσει υπερκέρδη για τον λόγο ότι αυτά απαιτούν χρόνο να προσδιοριστούν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Κανείς δεν θέλει να παριστάνει το τροχονόμο παρατηρώντας κάποιους να κερδίζουν και κάποιους να πληρώνουν» πρόσθεσε.

Σχετικά με το πλαφόν που έχουν βάλει αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αφού επισήμανε ότι πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο κι αντίστοιχα είχαν συμπεριφερθεί για κάποια κατηγορία προϊόντων και την περίοδο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα για ελλείψεις. «Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κι ένα ζήτημα της σύσκεψης είναι τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ. Οικονόμου.