Skip to main content

Ουκρανία: Αποστάσεις Σι Τζινπίνγκ από την εισβολή και έκκληση για επίλυση «μέσω διαπραγματεύσεων»

Σε μια μεγάλη διπλωματική παρέμβαση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, μη δίνοντας με αυτόν τον τρόπο καμία σαφή ένδειξη ότι υποστηρίζει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα.

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές, γεγονός που έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα. Η θέση της Κίνας θα βασίζεται στο σωστό και το λάθος σε σχέση με το ίδιο το ζήτημα της Ουκρανίας», φέρεται να είπε ο Σι.

«Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να δώσουμε σημασία και να σεβαστούμε τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να διαμορφώσουμε έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Σι.

Σε δηλώσεις που πιθανότατα δεν θα γίνουν αποδεκτές από τον Πούτιν, ο Σι είπε: «Η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων. Η θεμελιώδης θέση της Κίνας για το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι συνεπής».

Ο Σι πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη στη διεθνή κοινότητα για να υποστηρίξει μια κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη ιδέα ασφάλειας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία, αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται ο Guardian. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr