Skip to main content

Στα «σκαριά» στοχευμένη εφάπαξ στήριξη για ευάλωτες ομάδες

Στοχευμένη εφάπαξ στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων έναντι των ανατιμήσεων εξετάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει απο σημερινές δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει και μελετά στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθούν κυρίως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και διάφορες επιλογές» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για τα σενάρια περί «Δώρου Πάσχα» με τη μορφή στοχευμένου επιδόματος.  Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «δεν θα ειναι μέτρο μόνιμης στήριξης» σημειώνοντας πως «όταν μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις αυτές έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση».

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα και «όταν μετρήσει αυτό που έχει να δώσει θα το ανακοινώσει έγκαιρα». Όπως είπε, «το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τα νοικοκυριά και την πορεία των ανατιμήσεων» και «η κυβέρνηση ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει θα παρεμβαίνει πέρα από τα οριζόντια μέτρα». 

Ερωτηθείς πόσους θα αφορά η στοχευμένη στήριξη, απάντησε πως «η εικόνα προκύπτει πάντα από αντίστοιχες κινήσεις στήριξης που έχουν γίνει στο παρελθον» θυμίζοντας την στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο και τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «θα συνεχίσουμε να στήριζουμε οριζόντια νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες» έναντι των ανατιμήσεων στο ρεύμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. «Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο – που φαίνεται να είναι καλή με βάση τα πρώτα στοιχεία- και την ένταση του προβλήματος της ακρίβειας, θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Έχουμε μετρήσει τις δυνατότητές μας. Μιλάμε για στοχευμένα μέτρα, με όχι μόνιμο πρόσωπο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει μελετήσει πολλές εναλλακτικές και στόχος είναι να επιλεγούν οι βέλτιστες από αυτές, με παροχή ρευστότητας στους πιο ευάλωτους. 

Σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αναμένονται νέες παρεμβάσεις («κούρεμα» κτλ.) έβαλε ουσιαστικά «πάγο». «Δώσαμε 8,3 δισ. ευρώ και ‘κουρέμαψε’ περίπου 6 δισ. Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε» είπε.

Όπως έγραφε νωρίτερα το naftemporiki.gr το οικονομικό επιτελείο μελετά τρόπους ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού οι οποίες δεν έχουν και πολλά περιθώρια προσαρμογής τους εισοδήματός τους στις νέες συνθήκες όπως: οι χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς υψηλά περιουσιακά κριτήρια, δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνεργοι.

Καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα παίξουν:

  • η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το Φεβρουάριο
  • η πορεία του ΑΕΠ το 2021 με τις σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΣΤΑΤ να πραγματοποιούνται στις 4 Μαρτίου αλλά και
  • η πορεία των τιμών στην ενέργεια.

naftemporiki.gr