Skip to main content

Ο θάνατος της πενθήμερης εργασίας – Ακόμη και τα αφεντικά την εγκαταλείπουν

Αν και τα περιοριστικά μέτρα ανά την Ευρώπη έχουν μειωθεί αισθητά, πολλά γραφεία παραμένουν άδεια. Μεγάλο μέρος των υπαλλήλλων καλούνται ή επιλέγουν να εργαστούν από το σπίτι τουλάχιστον για μερικές ημέρςε την εβδομάδα και αρκετοί εργοδότες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ακόμη και μετά την πανδημία το υβριδικό αυτό μοντέλο εργασίας θα συενχίσει να υπάρχει. Μαζί με αυτό έρχεται και περισσότερη ευελιξία, η οποία όπως σχολιάζει το Bloomberg θα μπορούσε να σημάνει τον «θάνατο» της 5νθημερης εργασίας. 

Υπάρχουν βεβαίως καποιες εταιρείες που αντιστέκονται σε αυτές τις σεισμικές μεταβολές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Goldman Sachs και του επικεφαλής της Ντέιβιντ Σόλομον, που επιμένει ότι οι εργαζόμενοι πρέπιε να επιστρέψουν όλοι στο γραφείο όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο άλλες τράπεζες «αγκαλιάζουν» το υβριδικό μοτνέλο. Η Citigroup και η JPMorgan Chase επριμένουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν «για ορισμένες ημέρες την εβδομάδα». Η Standard Chartered και η HSBC δεν απαιτούν επιστροφή στο γραφείο για όσους δεν αισθάνονται άνετα. Η NatWest Group υπολογίζει ότι το 87% του προσωπικού θα μοιράζει την εργασία του ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι μακροπρόθεσμα. Και αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν εργάζονται 8ωρο για 5 ημέρες, αλλά ίσως επιλέγουν άλλα μοντέλα λιγότερων ημερών εργασίας- χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μειώνονται οι συνολικές ώρες εργασίας της εβδομάδας. 

Περισσότερα από τα 2/3 των εργαζομένων (68%) προτιμούν σήμερα το υβριδικό μοντέλο εργασίας σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Future Forum, στην οποία συμμετείχαν 11.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή μόνο το 30% των συμμετεχόντων εργάζονται καθημερινά στο γραφείο. Επιπλέον το 95% δήλωσαν ότι επιθυμούν ευελιξία σχετικά με το πόσες ημέρες δουλεύουν. 

Και δεν είναι βεβαίως μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας που ακολουθεί αυτό το μοντέλο. Στη Γερμανία η Volkswagen, εκ των κορυφαίων εργοδοτών της χώρας, θέλει να δώσει στους εργαζόμενους «τη μέγιστη δυνατή ευελιξία». Η εταιρεία υπηρεσιών υγείας Bupa εκπαιδεύει τα κορυφαία στελέχη της να θέτουν ξεκάθαρους στόχους και να μετρούν την απόδοση των εργαζομένων παρά το πόσες ημέρες δουλεύουν. Στη βρετανική εταιρεία μόδας Asos τα αφεντικά επίσης θέλουν ευελιξία για τους υπαλλήλους τους. Αυτή, πιστεύουν, θα είναι η νέα κανονικότητα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg