Skip to main content

Τουρκία: «Δεν υπάρχει επιστροφή» λέει ο Ερντογάν και ρίχνει ξανά τη λίρα

Την ελεύθερη πτώση της συνέχισε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αν και αναγνώρισε τις ανησυχίες των πολιτών για την άνοδο των τιμών, χαρακτήρισε προσωρινά τα προβλήματα από το αβάσταχτο κόστος ζωής που συνεπάγεται η «ανορθόδοξη» πολιτική του. 

Το τουρκικό νόμισμα, που έχει χάσει το 50% της αξίας του από τότε που υπό την πίεση του Ερντογάν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την πολιτική μείωσης των επιτοκίων-τον Σεπτέμβριο-, διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία να φτάνει στις 17,5 λίρες ανά δολάριο μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Πρόκειται για πτώση άνω του 6%.

Ο Ερντογάν βύθισε τη χώρα του σε νομισματική κρίση επιμένοντας σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ανατρέποντας την παγκόσμια τάση σε μια εποχή που άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την αστάθεια των τιμών αυξάνοντας τα επιτόκια. Μάλιστα δεν αναγνωρίζει ούτε τις προειδοποιήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η προσέγγισή του. Όπως είπε την Κυριακή, «δεν υπάρχει επιστροφή» από την προσέγγισή του.

Γελοία ιδέα τα capital controls

«Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία το βράδυ της Κυριακής. «Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτούν τα θρησκευτικά διατάγματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις στο Ισλάμ για την τοκογλυφία. Νωρίτερα την ίδια μέρα, αρνήθηκε επίσης ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη βουτιά του νομίσματος, περιγράφοντας την ιδέα ως «γελοία».

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα επιδιώκει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» που θα αξιοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και ένα ανταγωνιστικό νόμισμα για να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση. 

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσέγγισή του θα δημιουργήσει εκρηκτικό πληθωρισμό και επικίνδυνη χρηματοπιστωτική αστάθεια σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη χρηματοδότηση.

Στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν αναγνώρισε τις ανησυχίες του κοινού για την άνοδο των τιμών, αλλά χαρακτήρισε τα προβλήματα ως προσωρινά, και ως μέρος ενός εθνικού αγώνα για οικονομική ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχει επιστροφή

«Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας. Φυσικά γνωρίζουμε την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αστάθεια στις τιμές και την αβεβαιότητα που δημιουργεί αυτό», είπε.  «Αλλά θα αντισταθούμε σε αυτά, όπως αντισταθήκαμε στην κηδεμονία, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους πραξικοπηματίες και στους βαρόνους της παγκόσμιας εξουσίας. Σας λέω, δεν υπάρχει επιστροφή», τόνισε. 

Παράλληλα επιτέθηκε στη μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της χώρας, Tusiad, η οποία το Σάββατο προέτρεψε την κυβέρνηση να επιστρέψει στους «καθιερωμένους κανόνες της οικονομικής επιστήμης» για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στις επιχειρήσεις και το κοινό.  «Γεια σου Tusiad, εσύ και οι απόγονοί σου», είπε. «Σας λέω, έχετε μία δουλειά: επενδύσεις, παραγωγή, απασχόληση, ανάπτυξη. . . Δεν μπορείτε να ανακατευτείτε σε αυτό που κάνουμε», συνέχισε. 

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB), που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο παρελθόν υποστήριξε την προσέγγιση του Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η οικονομική αναταραχή «ανησυχεί και επηρεάζει αρνητικά πολλές εταιρείες μας».

naftemporiki.gr