Skip to main content

Γ. Παυλάκης: Να κλείσουν σχολεία και κέντρα διασκέδασης- Η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα

Την ανάγκη να περιοριστούν οι ανθρώπινες επαφές τόνισε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Ο συνδυασμός των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο, εξήγησε, προτείνοντας τη λήψη περιοριστιών μέτρων, όπως το κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης. 

«Με την Όμικρον δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι»

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένοι περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξηγώντας γιατί προτείνει το κλείσιμο των σχολείων, σημείωσε ότι ετκιμάει πως αν κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα. Γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα», είπε. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό με τον οποίο «κινούνται» στη χώρα μας. Επεσήμανε, ωστόσο ότι και ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Σχολιάζοντας την τρίτη δόση, είπε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της.

Βασικός δείκτης τα κρούσματα 

Στο μεταξύ, τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι. «Εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι», είπε.

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ανέφερε πως αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν γίνεται δουλειά. Ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

Τέλος, ο ερευνητής παρατήρησε επικοινωνιακά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αναφέροντας ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσουν να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό. Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».