Skip to main content

Ιταλία: Πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon για κατάχρηση ηγετικής θέσης στην αγορά

Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, επιφέροντας πλήγμα στους ανταγωνιστές της στην υπηρεσία των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ιταλική Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) δήλωσε ότι έχει επίσης επιβάλει μέτρα συμπεριφοράς που θα παρακολουθούνται από διαχειριστή. Η συμπεριφορά της Amazon ήταν «ιδιαίτερα σοβαρή», ανέφερε η αρχή στη δήλωσή της.

Η εποπτική αρχή ξεκίνησε έρευνα το 2019 λόγω ανησυχιών ότι η Amazon παρείχε στους πωλητές, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία logistics της, που ονομάζεται “Fulfillment by Amazon”, καλύτερες ευκαιρίες να εμφανιστούν ως η επιλογή της Amazon για χρήστες που αναζητούν ένα προϊόν που εμφανίζεται σε ξεχωριστή ενότητα του ιστότοπού της, στο «buy box».

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσης έρευνα για τις ίδιες πρακτικές, αλλά απέκλεισε την Ιταλία από το πεδίο της έρευνάς της, για να επιτρέψει στον αντιμονοπωλιακό επόπτη της χώρας να προχωρήσει τη δική του έρευνα. 

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ιταλική αρχή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμα στην Amazon και την Apple για συμπαιγνία σχετικά με την πώληση προϊόντων της Apple.

naftemporiki.gr