Skip to main content

Softbank: Ψυχρό ντεμπούτο, μετά την δεύτερη μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών

Το ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κάνουν σήμερα οι μετοχές της SoftBank Corp, στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών στην Ιαπωνία και μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Η υποδοχή των επενδυτών ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά θερμή με τη μετοχή να κινείται 6,4% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή διάθεσης στην IPO. 

H εταιρεία είναι η μονάδα κινητής τηλεφωνίας του ομίλου συμμετοχών SoftBank Group, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μασαγιόσι Σον και ο οποίος ελέγχει επίσης την αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint. O όμιλος διαθέτει επίσης σημαντικά μερίδια στην Yahoo Japan και στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ενώ έχει συστήσει ένα τεχνολογικό fund αξίας 100 δισ. δολαριων με την Σαουδική Αραβία. 

Η SoftBank Corp άντλησε το ποσό των 2,65 τρισ. γιεν (23,5 δισ. δολ) με την τιμή διάθεσης στα 1.500 γιεν ανά μετοχή. Αύξησε μάλιστα την ποσότητα των προς πώληση μετοχών κατά 160 εκατομμύρια μετοχές ανταποκρινόμενη στην ισχυρή ζήτηση, όπως μετέδωσε το Reuters. Eίναι η μεγαλύτερη με διαφορά IPO της Ιαπωνίας και σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθε πολύ κοντά στο ρεκόρ των 25 δισ. δολαρίων, που άντλησε η Alibaba με την εισαγωγή της στη Wall Street to 2014. 

Η SoftBank Corp είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, μετά τις NTT Docomo και KDDI, αλλά ο ανταγωνισμός σύντομα θα ενταθεί καθώς η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten απέσπασε επίσης άδεια κινητής τηλεφωνίας πρόσφατα και αναμένεται να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες από τον Οκτώβριο του 2019. 

Η ιαπωνική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. 

naftemporiki.gr