Skip to main content

Market Beat: Με βαρύ διεθνές κλίμα, κρίσιμη η συνέχεια για μια τεχνική έστω ανάσα

Η αγορά χθες αγνόησε τα όσα γινόντουσαν στα μεγάλε ξένα χρηματιστήρια και κινήθηκε κύρια με βάση την πρόσφατη και την παλαιότερη στατιστική προϊστορία όπως ακριβώς τόλμησε να ισχυριστεί η στήλη. Οι ρυθμοί των συναλλαγών που διεξήχθησαν σε θετικό πεδίο διαρκώς ήταν σαφώς χαμηλότεροι από το μέσο όρο της περασμένης βδομάδας.

Το διεθνές κλίμα εξακολουθεί να εξαρτάται από την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Και βασικά η νευρικότητα που κυριαρχεί αφορά στο επενδυτικό άγχος των θεσμικών σε παγκόσμια κλίμακα γύρω από την πρόθεση της FED να περάσει σε προειδοποιήσεις διαφορετικές από το παρελθόν για το πότε θα ξεκινήσει η αύξηση των βασικών της επιτοκίων. Μια αλλαγή στην φράση κλειδί θα τους οδηγήσει σε αντίδραση διαφορετικού τύπου από όσες έχουν επιλέξει από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της η Τζάνετ Γιέλεν. Όμως αυτά θα γίνουν την Τετάρτη το απόγευμα και σήμερα στο ΧΑ αναμένουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια να μην περάσει ο 25άρης κάτω από τα επίπεδα των 270 μονάδων.

Αν συνεχιστεί η πτώση στην ευρωζώνη θεωρούμε πως τότε η αγορά θα συνεχίσει να κινείται κόντρα στο ρεύμα. Γιατί αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα έκανε αρκετούς ξένους θεσμικούς να στρέψουν την προσοχή τους στα στοιχήματα που έχει να προεξοφλήσει μια αγορά μετοχών του ευρώ που το πολιτικό δυναμικό της χώρας την έκανε την πιο τζογαδόρικη της Ευρώπης. Η Fed και η Βουλή θα κινήσουν τους επαγγελματίες στο ταμπλό και είναι πραγματικά διαφορετικοί αυτοί οι άξονες μεταξύ τους. Καθιστώντας άγνωστη τη συνισταμένη που θα εκφράσει την αντίδραση στο συνδυασμό τους, που θα υπάρξει μια φορά σήμερα και αύριο και χωρίς… ιστορικό προηγούμενο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από μια συνεδρίαση με εξαιρετικά ευμετάβλητη τάση, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν τελικά με σημαντικές απώλειες, δεχόμενοι πιέσεις αφενός από την πτώση του πετρελαίου και αφετέρου από τα χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,58% στις 17.180,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 1,04% στις 4.605,16 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,63% στις 1.989,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Ford Motor υποχώρησε κατά 4,2%, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η προώθησε του μοντέλου F-150. Η Deutsche Bank υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας, εξαιτίας των προοπτικών των πωλήσεων. Στον αντίποδα, η PetSmart κέρδισε 4,4%, καθώς συμφωνήθηκε η εξαγορά της από κοινοπραξία της οποίας ηγείται η BC Partners. Το τίμημα της εξαγοράς έφτασε τα 8,3 δισ. δολάρια.

Κέρδη 1,9% σημείωσε και η Emerson Electric, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την πώληση μέρους των επιχειρήσεων της στην Regal-Beloit. Η Emerson θα λάβει το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 1,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενώ οι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,7%. Επίσης, σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Δεκέμβριο, στις -3,6 μονάδες από το +10,2 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δείκτης διαμορφώνεται σε αρνητικό έδαφος από τον Ιανουάριο του 2013. Τέλος, μικρή πτώση στις 57 μονάδες σημείωσε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη, τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, παραμένοντας κοντά στα υψηλά 9 ετών, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν άνοδο στις 59 μονάδες από 58 που είχε διαμορφωθεί το Νοέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Κύμα ρευστοποιήσεων «χτύπησε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες τελικά να κλείνουν με απώλειες εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, ανατρέποντας σχεδόν όλα τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,87% στις 6.183 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,72% στις 9.334 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,53% στις 4.111 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 2,2% στις 323,44 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 0,8%.

Στο ταμπλό,  η Danske Bank υποχώρησε κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση ότι οι προβλέψεις που σχηματίστηκαν το 2014 έφτασαν τα 9 δισ. κορόνες (1,51 δισ. δολάρια). Ωστόσο, η τράπεζα ανέφερε ότι δεν θα επηρεαστεί το μέρισμα του έτους.

Πτωτικά έκλεισε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, καταγράφοντας για 8η συνεχόμενη συνεδρίαση απώλειες. Η Rio Tinto Group έχασε 2,5% και η BHP Billiton βρέθηκε στο -3,6%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 1,1% δίνοντας ώθηση στις αγορές. Αφορμή στάθηκε το +2,6% της ΒΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με την Telefonica για πιθανή εξαγορά της.

Επίσης, η Technip ενισχύθηκε κατά 1,1%, καθώς ανέφερε ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς για την γαλλική CGG SA.

ΧΑ

Μετά από τέσσερις ημέρες βίαιης πτώσης το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να κλείσει με κέρδη, χωρίς ωστόσο να ενθουσιάσει με τις συναλλαγές και την άνοδο του, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις ακόμη δεν έχουν δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι επρόκειτο να συμβεί στις 29 Δεκεμβρίου, κατά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,45% στις 836,41 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 849,01 μονάδες και η χαμηλότερη στις 825,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,04% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 78,72 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,05 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η εγχώρια αγορά μπαίνει σε μια διαδικασία αναμονής των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες δεν θα κρίνουν μόνο την τύχη της κυβέρνησης αλλά και την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Ο FTSE25 εκλεισε στις 270,11 μονάδες με άνοδο 1,64% (υψηλό +3,24%), ενώ απορρόφησε το 96,7% του συνολικού τζίρου και το 95% του όγκου των συναλλαγών. Στο «ισοζύγιο» των προσήμων, θετικές ήταν 18 μετοχές του (ΟΤΕ 5,81%, Aegean 5,42%, ΟΠΑΠ 4,98%, Πειραιώς 4,30%, ΜΕΤΚ 3,37%), τρεις χωρίς μεταβολή και τέσσερις αρνητικές (Βιοχαλκο-4,71%, Eurobank -3,33%… αμφότερες σε ιστορικά χαμηλά).

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύτηκε πολύ να  κρατήσει τις 100 μονάδες (+1,02% στις 100,11 μον.), ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και στο +4,15% στις 103,21 μον. Με το 56,7% των συναλλαγών και το 90% των τεμαχίων.

Σημαντικά ανησυχητική η εικόνα της Eurobank, ενώ και η Εθνική έχασε όλα τα ημερήσια κέρδη της, ολοκληρώνοντας στη τιμή της Παρασκευής. Με κέρδη +4,3% η Πειραιώς (στις δημοπρασίες), ο οποία μάλιστα βελτίωσε και την εικόνα του τραπεζικού δείκτη. Από το ενδοσυνεδριακό +5,32% έκλεισε τελικά στο +2,98% η Alpha Bank, της οποίας ο τζίρος της ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ και στο 25,5% του συνολικού.

Αλλαγές είχαμε και στην «ιεραρχία» των κεφαλαιοποιήσεων, με εκείνη της Alpha Bank να περνά στην πρώτη θέση, ήτοι στα 6,18 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στη δεύτερη με 5,92 δισ. ευρώ και της ΕΕΕ να συμπληρώνει την τριάδα στα 5,82 δισ. ευρώ.  Ακολουθούν  ΕΤΕ (5,16 δισ.), ΟΤΕ (4,46 δισ.) και Eurobank (2,98 δισ.), με τον ΟΠΑΠ να την πλησιάζει στα 2,82 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,58% (υψηλό ημέρας) με τζίρο μόλις 922 χιλ. ευρώ και με την Λάμδα (+10,88%) να ευθύνεται για το +2,58% του δείκτη. Οι 12 μετοχές του έκλεισαν θετικές, δύο χωρίς αλλαγή και έξι στο μείον (Ελληνικά Καλώδια -2,58%, Φουρλής -2,54%). Πλην της Λάμδα, ξεχώρισαν οι Σεντρικ (+6,12%), Frigoglass (+4,08%), Ελτον (+3,86%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (+5,81%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (-1,24%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 80 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά τα χθεσινά πλέον οι στηρίξεις του δείκτη των παραγώγων είναι από τις συναλλαγές του 2013 οι 270 μονάδες και ακόμα πιο κάτω έχουμε τις 253,17 από τον Απρίλιο του 2013.

Μετά από αυτά τα επίπεδα έρχεται το χάος που οδηγεί στις 170 μονάδες που είναι ο πυθμένας της αγοράς στον 21ο αιώνα τον Ιούνιο του 2012 και του Grexit.

Σήμερα

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα απαισιόδοξα αποτελέσματα έρευνας για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επιβάρυναν την πορεία των τιμών στις ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη, ενώ το ρούβλι εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση στη Ρωσία να αυξήσουν απότομα το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η κατάρρευση του νομίσματός.

Η δραστηριότητα στον εργοστασιακό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε επτά μήνες, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, προσθέτοντας στην αύξηση των στοιχείων που δείχνουν ότι αποκτά περισσότερη κούραση η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να αποφευχθεί μια απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Οι ανησυχίες για τη ρωσική οικονομία και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας βλάπτουν το κλίμα, και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί απειλή για την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δήλωσαν από τη BNP Paribas.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διεύρυνε τις απώλειες του και ήταν κάτω 0,5%, αφού όλοι οι βασικοί δείκτες συντονίστηκαν με τις απώλειες στη Wall Street τη Δευτέρα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -1,96%.

Οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν υπό πίεση από την Ασία ως τη Λατινική Αμερική, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με την ινδονησιακή ρουπία να εμφανίζει ολίσθηση σε νέα χαμηλά επίπεδα 16 χρόνων.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα νωρίς την Τρίτη αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17% από 10,5%, με μια κίνηση που είπε είχε ως στόχο τον περιορισμό της επιδεινούμενης  υποτίμησης και των πληθωριστικών κινδύνων.

Οι πωλήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι η κύρια πηγή των εσόδων από εξαγωγές της Ρωσίας. Αυστηρότερες κυρώσεις από τη πλευρά των ΗΠΑ στην Μόσχα, οι οποίες περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ την Παρασκευή, έχουν επίσης προστεθεί στα οικονομικά δεινά της Ρωσίας.

Το ρούβλι αποδυναμώθηκε πέραν του επιπέδου των 60 με το δολάριο, μετά την άνοδο πάνω από τα 67,00 σε κάποια χρονική στιγμή τη Δευτέρα, όταν οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα. Τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 60,25 ρούβλια το δολάριο.

Οι τιμές του αργού παρέμειναν υπό πίεση την Τρίτη αφού ο ΟΠΕΚ, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά τους φόβους για υπερ-προσφορά.

Η τιμές του Αργού των ΗΠΑ ήταν κάτω -0,4% στις ασιατικές συναλλαγές στα 55,69 δολάρια το βαρέλι, μετά την επαφή με ένα χαμηλό του Μάη του 2009 των 55,02 δολαρίων τη Δευτέρα. Το Brent έχασε επίσης περίπου 0,4% στα 60,82 δολάρια, μετά την πτώση ως τα 60,20 δολάρια τη Δευτέρα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009. Το ευρώ ευρώ ήταν ελαφρώς επάνω έναντι του δολαρίου στα 1,2442 δολάρια.

Η τιμής spot για το χρυσό κέρδισε 0,3% στα 1.195,90 δολάρια η ουγγιά μετά από πτώση πάνω από 2% τη Δευτέρα, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε βάθος ενός και πάνω έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ του 2014, την Τρίτη και την Τετάρτη, με μια δήλωση και τις προβλέψεις που αναμένονται την Τετάρτη, ακολουθούμενη μια ώρα αργότερα από συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένεται να αποφασίσουν αν θα γίνει μια κρίσιμη αλλαγή στην πολιτική τους δήλωση που θα διευρύνει την πόρτα για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο και στην ουσία θα ποντάρουν στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λάμπουν μέσα σε μια ζοφερή παγκόσμια οικονομία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι πολιτικές εξελίξεις μας έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ να χάνει πάνω από 20% την εβδομάδα που πέρασε, κλείνοντας σε νέα χαμηλά κίνησης και καταγράφοντας χαμηλό στο επίπεδο του 810 που είναι και το 61% της όλης ανοδικής κίνησης από το 480 με 1380 επίπεδο. επισημαίνει .

Ουσιαστικά από την στιγμή που έχουμε μπροστά μας το τέλος της χρονιάς και θα μάθουμε αν έχουμε εκλογές τον Γενάρη, δεν έχει νόημα κάποιος να προβεί σε τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμα, από την στιγμή που και τεχνικά είμαστε σε “short” κατάσταση.

Μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν ενδιάμεσες εξελίξεις, ή κάποιος σχηματισμός που να μας πείσει ότι κάτι αλλάζει, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Πραγματικά η οικονομία είχε σημαντικά προβλήματα, έχοντας παρόλα αυτά ισορροπήσει σε ένα βαθμό και πλέον οι πιθανές εκλογές διέλυσαν την όποια ισορροπία.

Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με “πάταγο” σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία πρόβλεψης αν θα βγει Πρόεδρος ή όχι, παρόλα αυτά οι πιθανότητες δείχνουν ότι πάμε για εκλογές. Αυτό που βιώνουμε στην Αγορά δεν έχει λογική, τουλάχιστον από πλευράς αποτιμήσεων και σε διαφορετική φάση θα μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. Στο μυαλό μας έχουμε το τι συνέβη το 2012 κάτι που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί (!) Τέτοιου είδους καταστάσεις, από την άλλη, θέλουν τον χρόνο τους να ανατραπούν.

Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές, παρόλα αυτά ο πανικός και οι πωλητές, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, όσο δεν έχουμε νέα δεδομένα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο κίνδυνος να υποχωρήσουν οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με τον υπουργό Εργασία Γιάννη Βρούτση, συναντάται αυτή την ώρα (9:30) ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Η συνάντηση, πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα.

Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας (Ψ.Α.) και η Ελλάδα να αποκτήσει δίκτυα νέας γενιάς (NGA), με δεδομένο ότι στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης – ΣΕΣ 2014 – 2020 τα προβλεπόμενα κονδύλια βάσει του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ΕΣΕΠΕΓ) φαίνεται να διαμορφώνονται μόλις σε 425 εκατ. ευρώ.

Τρία επενδυντικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου για 40 χρόνια, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχήματα:

  • DIMAND Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Κατασκευών, Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε.
  • ΕΛΙΑ Κατασκευαστική Α.Ε.
  • ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Ακόμη, κατατέθηκαν δύο προσφορές στο πλαίσιο διαγωνισμού για την αξιοποίηση ακινήτου έκτασης 30 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή Γούρνες Χερσονήσου, Ηράκλειο Κρήτης.

Με αναφορές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που «υπόσχεται στους ψηφοφόρους αυξήσεις δαπανών και φόρους που μπορεί να κάνουν δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας» δημοσίευμα του περιοδικού «The Economist», με τίτλο «Η Ελλάδα και το ευρώ: Η κρίση επανέρχεται» σχολιάζει ότι από τον λόγο αυτόν προέκυψε η ξαφνική απαισιοδοξία της αγοράς. Το περιοδικό σημειώνει ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, τότε θα ακολουθήσουν γενικές εκλογές, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Austria Card ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Inform Π. Λύκος. Ειδικότερα, η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πώληση του συνόλου των μετοχών της Austria Card- Plastikkarten und Ausweissysteme GmbΗ, που ανήκουν στην εταιρεία SAGIME Beteiligungsverwaltungs GmbH, προς την εταιρεία Lykos AG και παρέσχε τις απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις και άδειες. Στη διάρκεια της Γ.Σ., η διοίκηση γνωστοποίησε τις προθέσεις της ως προς τη διάθεση του εισπραχθησομένου τιμήματος των 40 εκατ. ευρώ.

Τροποποίηση συμβολαίων εγγραφής υποθηκών προς εξασφάλιση κοινών ομολογιακών δανείων, για μερική εξάλειψη υποθηκών επί του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, υπέγραψε η Λάμψα Α.Ε. με τη Eurobank.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κάτω από τα 56 δολάρια υποχώρησε χθες το πετρέλαιο, προκαλώντας νέους τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές, ενώ απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, χάνοντας σήμερα 14,80 δολάρια. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 1,2% κλείνοντας στα 1.207,70 δολάρια ανά ουγγιά.Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,90 δολάρια, καταγράφοντας πτώση στα 55,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και τη Δευτέρα το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες, κλείνοντας στο -8,28%. Η βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobras και η εταιρεία YPF της Αργεντινής ήταν αυτές με τις πιο σοβαρές απώλειες, χάνοντας αντιστοίχως 14,05% και 11,15% της αξίας τους. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής έχασε από την αρχή του μήνα 22,7% της αξίας της εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Την στήριξή της, στις προσπάθειες που κάνει η Βουλγαρία για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών με τη Ρωσία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στο Βερολίνο. «Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα νομικά ζητήματα γύρω από το σχέδιο South Stream και κατόπιν να τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προωθήσουμε τις συζητήσεις με τη Ρωσία» δήλωσε η Μέρκελ με αφορμή την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου για τον αγωγό.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ