Skip to main content

Πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος από τη Χιλή για εγχειρήσεις με μαγνητισμό

Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο εγχείρησης χρησιμοποιούν χειρουργοί στο Σαντιάγκο της Χιλής, η οποία βασίζεται στον μαγνητισμό για πολύ λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες λαπαροσκόπησης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού μεταλλικού εργαλείου στο σώμα του ασθενούς, το οποίο οι χειρουργοί στη συνέχεια κινούν εντός του σώματος με μαγνητισμό. Η διαδικασία παραπέμπει πολύ σε κανονική λαπαροσκόπηση, αλλά ο «πατέρας» της, Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ναβάρο, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Levita Magnetics, τονίζει ότι είναι λιγότερο επεμβατική. «Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για τομές προκειμένου να κινούνται τα χειρουργικά εργαλεία και επίσης δίνεται μεγαλύτερ ευελιξία, καθώς δεν περιορίζεσαι στο σημείο εισόδου. Το σημείο εισόδου περιορίζει τις κινήσεις που μπορείς να κάνεις. Αν κινείσαι διαμέσου του τοιχώματος, έχεις πολύ μεγαλύτερη ευχέρια κινήσεων, και αυτό παρέχει ένα πολύ πιο ευέλικτο όργανο στον χειρουργό» λέει σχετικά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του εργαλείου, κάτι που με τη σειρά του επιτρέπει ακόμα και τη μετακίνηση οργάνων σε καλύτερη θέση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση, λιγότερες ορατές ουλές και ταχύτερη ανάρρωση. Όπως επισημαίνει ο Ναβάρο, «σκοπός είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων της εγχείρησης- η μείωση των επιπτώσεων στον ασθενή, και δουλεύουμε πάνω στην εξέλιξη της χειρουργικής αυτής τεχνικής ώστε οι εγχειρήσεις να γίνονται με λιγότερες τομές».