Skip to main content

«Ραντεβού» των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αρχίζει σε λίγη ώρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σύσκεψη των αρχηγών συγκαλείται έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στόχο να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του στο συμβούλιο «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα». Σημείωσε επίσης ότι με την κίνησή του να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου πάρα τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, ο Πρωθυπουργός «δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά με επιστολή της χθες προς τον κ. Παυλόπουλο επανέλαβε πως δεν θα δεχτεί καμία συζήτηση για το ασφαλιστικό επειδή αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Ανέφερε επίσης πως συμφωνεί να συζητηθεί στη σύσκεψη με τις εσωτερικές και διεθνείς του διαστάσεις το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης σημείωνε ότι όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος και έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι το κόμμα του έχει άποψη για το ασφαλιστικό η οποία διαφέρει πολύ από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει την πρότασή του στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, η κυβέρνηση είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι θα λύσει το ασφαλιστικό. «Περιμένουμε λοιπόν την κυβερνητική πρόταση», πρόσθεσε. «Θα πάμε να τους ακούσουμε αλλά επί του ασφαλιστικού θα τοποθετηθούμε όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοθέτημά της», διευκρίνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί δημόσια ότι θα υλοποιήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα εννέα σημεία του προγράμματος του κόμματός του για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να στηρίξει την κυβέρνηση.

Όπως είπε, αν μέσα σε διάστημα έξι μηνών υλοποιηθεί περίπου το 70% με 75% των προτάσεών του δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει την κυβέρνηση. «Αν όμως περιμένει ο κ. Τσίπρας χωρίς συμφωνία, επειδή κάποια στιγμή του φύγουν κάποιοι, να πάω εγώ να καλύψω τη διαφορά να μην τα περιμένει», ξεκαθάρισε.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ακόμη πως διάλογος μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των διαδικασιών της Βουλής.