Skip to main content

ΠΣΕ: Η υποχώρηση ευρώ ευνόησε τις εξαγωγές

Έντονα ανοδική και άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικών εξαγωγών στην υποχώρηση του ευρώ τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τη σημαντικότητα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.

Όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η υποχώρηση του ευρώ ευνόησε συνολικά τις ελληνικές εξαγωγές, τόσο προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσο και προς τις Τρίτες Χώρες.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον Οκτώβριο δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 7% στα 2,51 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ανέρχεται στο +3,6%.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται εντονότερα ανοδικά προς τις χώρες της Ε.Ε. (+8,4%), έναντι των Τρίτων Χωρών (+5,8%), με την τάση να είναι ακόμη πιο ενδεικτική, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Χώρες της Ε.Ε., εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 5,4%.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός ότι σε χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά προς Τρίτες Χώρες, αλλά και ότι στα επίπεδα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται για τα ελληνικά προϊόντα, προτιμώντας τα από ομοειδή Τρίτων Χωρών.

Ειδικά για τον περασμένο Οκτώβριο, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 48%, έναντι 52% των Τρίτων Χωρών. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 63,4% έναντι 36,6% των Τρίτων Χωρών.

Η σημαντική αύξηση στη συνολική αξία των εξαγωγών περιόρισε τους πτωτικούς ρυθμούς των εξαγωγών, που σε επίπεδο 12μήνου, διαμορφώνονται πλέον στο 5,9%, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος 2012 – Οκτώβριος 2013.