Skip to main content

Αλλάζοντας τα φώτα στα γεγονότα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Μπλόκο» σε ομιλία του 32χρονου δημοσιογράφου, υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, Μilo Yiannopoulos σε σχολείο της Βρετανίας έβαλε το υπουργείο Παιδείας της χώρας από «ανησυχία για την ασφάλεια» της εκδήλωσης. Ακραία αντίδραση για τον κήρυκα της «Τrumpland», που έχει προκαλέσει πολλάκις με τις δηλώσεις του, από την «κουλτούρα του βιασμού» του Ισλάμ μέχρι «θα προτιμούσατε το παιδί σας να έχει καρκίνο ή φεμινισμό;».

Ο Ελληνοβρετανός έχει αλλάξει τα φώτα στα γεγονότα. Πριν από ένα μήνα έγραψε ότι η Σουηδία απαγόρευσε τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, για να μην ενοχληθούν οι μουσουλμάνοι πολίτες. To θέμα αναδημοσίευσαν ιστοσελίδες, έγινε θέμα συζήτησης, trend στο twitter και λάλησαν οι κοινωνικοί δείκτες. 

Ο Μilo πέτυχε τον στόχο του. Η αλήθεια θάφτηκε, το κραυγαλέο, ακόμη κι όταν διαψεύστηκε, δεν ξεχάστηκε. Στο Ουινσκόνσιν και το Μάλμε, τη βαθιά Αγγλία και την ορεινή Καρινθία δεν ξέρω πόσοι έμαθαν την πραγματική αιτία. Η Trafikverket, η Σουηδική Αρχή Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να μοιράζεται το ηλεκτρικό ρεύμα και δεύτερον ότι οι πυλώνες μεταφοράς, υπό τη δικαιοδοσία της, δεν είναι σχεδιασμένοι να σηκώνουν επιπλέον βάρος, άρα υπάρχει υψηλός κίνδυνος από τον στολισμό.

Η μικρή πόλη Hestra στη δυτική Σουηδία ζήτησε και έλαβε διετή εξαίρεση από την απαγόρευση. Στόλισαν φέτος, θα το κάνουν και το 2017 και βλέπουμε μετά. Ομοίως κι άλλοι δήμοι.

Ο Μilo δεν τα καταναλώνει αυτά -δεν τα αποκρύπτει, αναφέρει τον επίσημο λόγο για να τον καταρρίψει- και βλέπει παράδοση στο Ισλάμ, ενώ μια χαρά στήνεται όλο το χριστουγεννιάτικο εορταστικό σκηνικό, από το παραδοσιακό ομοίωμα αχυρένιων τράγων μέχρι φάτνες και δέντρα.

Ο «πόλεμος των Χριστουγέννων» μετατρέπεται σε «σύγκρουση των πολιτισμών», η δημοσιογραφία γίνεται όλο και πιο πονεμένη ιστορία, η διασταύρωση ακριβή διαδικασία και η διαστρέβλωση κοσμοθεωρία, που επηρεάζει τη λειτουργία της δημοκρατίας.