Skip to main content

Έκθεση Dior στο Ντένβερ: Από το Παρίσι στον κόσμο

Ένα «ταξίδι» στην ιστορία 70 χρόνων του οίκου Dior προσφέρει στους επισκέπτες η έκθεση «Dior: Από το Παρίσι στον κόσμο», η οποία φιλοξενείται έως τις 3 Μαρτίου 2019 στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ.

Στην έκθεση φιλοξενούνται πάνω από 200 δημιουργίες Dior, καθώς και αξεσουάρ, κοσμήματα, φωτογραφίες, σχέδια και βίντεο από το πλούσιο αρχείο του οίκου.

Γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου 1905, ο Γάλλος Κριστιάν Ντιόρ υπήρξε από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας, μέχρι και τον θάνατό του το 1957.

Αν και ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο École des Sciences Politiques.

Η καριέρα του άρχισε την δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε, μετά από παρότρυνση του φίλου του Ζαν Οζέν, να πουλήσει σχέδιά του σε οίκους μόδας υψηλής ραπτικής.

Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes, ενώ ορισμένα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Le Figaro.

Αφού εργάστηκε για τον σχεδιαστή Λουσιέλ Λελόν, το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac.

Ο οίκος Ντιόρ στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτήριο στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne και απασχολούσε 85 άτομα εκείνη την εποχή.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάστηκε το 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση να προκαλούν τότε παγκόσμια αίσθηση.

Ο Ντιόρ αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου, ενώ το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wikipedia