Skip to main content

Mate 40: Τα νέα smartphones της Huawei

Τα νέα της smartphones, της σειράς Mate 40, παρουσίασε στο πλαίσιο online εκδήλωσης η Huawei, υποστηρίζοντας πως διαθέτουν πιο εξελιγμένο επεξεργαστή από τα επερχόμενα iPhones της Apple.

Όπως αναφέρει το BBC, το συγκεκριμένο εξάρτημα κατασκευάστηκε μέσω της ίδιας, «five nanometre» διαδικασίας με το τσιπ του ανταγωνιστή από τις ΗΠΑ, αλλά έχει δισεκατομμύρια περισσότερα τρανζίστορ- και ως εκ τούτου η κινεζική εταιρεία υποστηρίζει ότι τα τηλέφωνά της είναι ισχυρότερα.

Σημειώνεται πως η Huawei είδε τον ανεφοδιασμό της με τσιπ να διακόπτεται λόγω αμερικανικής απαγόρευσης που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως, όταν εξαντληθεί το απόθεμά της από νέους επεξεργαστές Kirin 9000, αντιμετωπίζει το κίνδυνο να χάσει τη δυνατότητα να φτιάχνει επιπλέον Mate 40 στην παρούσα μορφή τους. Αυτή τη στιγμή μόνο η TSMC της Ταϊβάν και η νοτιοκορεατική Samsung έχουν την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για κατασκευή τσιπ των 5 νανομέτρων, και τους απαγορεύεται να προμηθεύουν τη Huawei με τσιπ ή άλλα προϊόντα ημιαγωγών η δημιουργία των οποίων προϋποθέτει χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και λογισμικού.

To βασικό μοντέλο, Mate 40, έχει διαστάσεις 158,6 mm x 72,5 mm x 8,8 mm, με οθονη OLED 6,5 ιντσών και μνήμη 8 GB RAM + 256 GB ROM. Έχει 50 MP Ultra Vision Camera, 16 MP Cine Camera, 8 MP Telephoto Camera και εμπρόσθια 13 MP Ultra Vision Selfie Camera, και μπαταρία 4200 mAh. Το λειτουργικό του σύστημα είναι το EMUI 11.0 (βασισμένο στο Android 10). Η τιμή του είναι στα 899 ευρώ.

Το Mate 40 Pro έχει διαστάσεις 162,9mm x 75,5 mm x 9,1 mm, βάρος 212 γραμμάρια και οθόνη OLED των 6,76 ιντσών (FHD+ 2772×1344 Pixels). Όσον αφορά στη μνήμη, διαθέτει 8 GB RAM + 256 GB ROM. Διαθέτει 50 MP Ultra Vision Camera, 20 MP Cine Camera και 12 MP Telephoto Camera και εμπρόσθια 13 MP Ultra Vision Selfie Camera. Η μπαταρία είναι των 4400mAh. Διαθέτει 3D αισθητήρα για «face unlock» και η τιμή του είναι στα 1.199 ευρώ.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το Mate 40 Pro+, με τέταρτη οπίσθια «super-zoom» κάμερα, στα 1.399 ευρώ, και το Porsche Design Mate 40 RS, που διαθέτει επίσης υπέρυθρο θερμόμετρο, στα 2.295 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η κινεζική εταιρεία τονίζει πως τα Mate 40 είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία μπαταρίας που τους επιτρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των δικτύων 5G, ενώ, όσον αφορά στο EMUI 11, υπογραμμίζει πως διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, για την προστασία των χρηστών. Επίσης, παρουσίασε νέες εφαρμογές για τους χρήστες της εταιρείας, μεταξύ των οποίων τη μηχανή αναζήτησης Petal Search, την εφαρμογή χαρτών Petal Maps και το HUAWEI Docs.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Huawei από την Ουάσινγκτον, είναι και η απαγόρευση πρόσβασης σε κάποιες υπηρεσίες της Google (πάντως το BBC αναφέρει πως οι περισσότερες εφαρμογές Android μπορούν να εγκατασταθούν μέσω του εργαλείου αναζητήσεων Petal, ακόμα και αν δεν εμφανίζονται στο κατάστημα εφαρμογών της Huawei). Ωστόσο, παρά τους αμερικανικούς περιορισμούς, η εταιρεία είναι ο κατασκευαστής smartphones που κατέχει την πρώτη θέση στην κινεζική αγορά και την τρίτη παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, η Huawei υποστηρίζει πως οι συσκευές της μπορούν να παρέχουν μια «pro-gaming» εμπειρία, παρέχοντας γραφικά με βελτιωμένη λεπτομέρεια και εφέ φωτισμού.