Skip to main content

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Με την ψαλίδα μεταξύ τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις να μικραίνει, χωρίς όμως να απειλείται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον πλέον των δύο κομμάτων στρέφεται στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων που σε πολλές περριπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 15% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους αν το ποσοστό αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του, στραφεί προς τη ΝΔ οι εκλογές μπορεί να «γίνουν ντέρμπι», αν συμβεί το αντίθετο και στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ τότε η Κουμουνδούρου «φλερτάρει ακόμη και με την αυτοδυναμία».

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, παραμένει ο μεγάλος άγνωστος των επερχόμενων εκλογών. Η αρθρόα προέλευση του κόσμου στην επίσημη πρώτη στο Μουσείο Μπενάκη έδειξε ότι ο στόχος της εισόδου στη Βουλή είναι εφικτός.

Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του προέρχεται όπως είναι φυσικό από το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και το χώρο της κεντροαριστεράς, ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι δημοσκόποι, λόγω της μεγάλης μάζας πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τάξεις του, θα έχει διαρροές προς το κόμμα του Γ. Παπανδρέου.       

Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη δείχνει να βρίσκεται εκτός εκλογικού χάρτη με μοναδικό ζητούμενο αν το κόμμα που δημιουργήθηκε το 2010 από στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται εντός του πολιτικού χάρτη την επομένη των εκλόγών.

Στο εσωτερικό των δύο μονομάχων στη ΝΔ συνεχίζουν, σαν να μην πέρασε μια μέρα, στην πολιτική των εκλογών του 2012 καταδεικνύοντας τον αντιευρωπαϊκό, όπως σημειώνουν, χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Λάρισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί τη χώρα σε χρεωκοπία και σε πιστωτική ασφυξία και εν τέλη εκτίς Ευρώπης». Είναι  μια τακτική που κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέδωσε το 2012 συνεπώς μπορεί να αποδόσει και σε αυτές τις εκλογές. 
   
Την ίδια ώρα με «νίκη» του Αλέξη Τσίπρα στο μείζον για το κόμμα θέμα των συνεργασιών έληξε χθές η πρώτη μέρα του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιτρέπει τα αρμόδια όργανα (Επιτροπή Ψηφοδελτίων, Νομαρχιακές Επιτροπές, Κεντρική Επιτροπή), πιθανότατα μετά τη γιορτή των Φώτων να κλείσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.  

Όπως όλα δείχνουν οι Ο. Βουδούρης, Θ. Παραστρατίδης, Ραχήλ Μακρή, Χρ. Γιαταγάννα, Μ. Μπόλαρης και Θ. Τζάκρη θα διεκδικήσουν με σταυρό την εκλογή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και στελεχών ανά την επικράτεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ