Skip to main content

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Energy Scouts” στην Ελλάδα

«Ποιοι και τι είναι οι ‘Energy Scouts’», είναι το εύλογο ερώτημα που τίθεται διαβάζοντας τον τίτλο αυτό.  Είναι ο ‘ανιχνευτής ενέργειας’, που κάνει τι; Οι ‘Energy Scouts’ είναι νέοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης πόρων στην επιχείρηση. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων σχετικά με το θέμα της ενεργειακής απόδοσης και των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. Στο επίκεντρο βρίσκονται ιδιαίτερα η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας των εργαζομένων και της κινητοποίησής τους σχετικά με μέτρα για την προστασία του κλίματος και την ενεργειακή απόδοση.

Η κατανάλωση ενέργειας στην επιχείρηση είναι αυξημένη και επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τη λειτουργία των συστημάτων παραγωγής, θέρμανσης/ψύξης, των πληροφοριακών συστημάτων, των ηλεκτρικών συσκευών και των εγκαταστάσεων φωτισμού αλλά και από τη συμπεριφορά των εργαζομένων ως προς τη χρήση αυτών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα „Energy Scouts“ φέρνει το θέμα της ενεργειακής απόδοσης στο επίκεντρο. Νέοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων καλούνται να συμβάλουν ως „Energy Scouts“ στην αναγνώριση και καταγραφή των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσείς τους αλλά και στη βελτίωσή των σχετικών υποδομών.

Ο τίτλος του “Energy Scout” αποκτάται, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Energy Scouts” στην Ελλάδα, το οποίο προσφέρεται δωρεάν στις επιχειρήσεις, στα πλαίσια του έργου Young Energy Europe του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες παρακολουθούν ένα ολιγοήμερο workshop, με το οποίο αποκτούν βασικές γνώσεις για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος καθώς και για τη διαδικασία καθορισμού των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας στην επιχείρησή τους. Εκτός από τη θεωρητική εισαγωγή στην προστασία του κλίματος και την ενεργειακή απόδοση, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στην επιχείρηση εκτιμώνται μέσω μιας πρακτικής ανάλυσης. Στο δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν τις γνώσεις, που έλαβαν από το workshop και να καταμετρήσουν στην επιχείρηση, όπου εργάζονται, την κατανάλωση ενέργειας, παρουσιάζοντας τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους της επιχείρησης και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η καταμέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 γίνεται με τη χρήση ειδικών μετρητικών οργάνων, των οποίων η χρήση διδάσκεται στη διάρκεια του workshop. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης τα αποτελέσματα τους και λαμβάνουν τις βεβαίωσεις “Energy Scouts” με τη σφραγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οι πρώτοι “Energy Scouts”  θα παρουσιάσουν στις 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 16:00, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 2, στο Κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, τις προτάσεις τους για την ενεργειακή εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση και θα λάβουν τις βεβαιώσεις  “Energy Scouts”. Το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια σε θέματα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το έργο Young Energy Europe εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI), χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Κατασκευών και Ασφάλειας των Αντιδραστήρων της Γερμανίας και συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK). Εκτός από την Ελλάδα, το έργo Young Energy Europe υλοποιείται ταυτόχρονα στη Γερμανία, την Τσεχία, την Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμέτοχής για την εκδήλωση στις 28 Ιανουαρίου 2019  και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dual.com.gr/young-energy-europe/ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο Email [email protected] ή στο τηλ. 210 6419036.