Skip to main content

Αλλαγή του χρόνου με ενέργεια από στατικά ποδήλατα στην Τάιμς Σκουέαρ

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις που σηματοδότησαν την αλλαγή του χρόνου, στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς, τροφοδοτώντας οι ίδιοι με… τη δύναμη των ποδιών τους την τεράστια μπάλα της αντίστροφης μέτρησης.

Η «κρυστάλλινη» μπάλα αποτελείται στην πραγματικότητα από 30.000 λαμπτήρες LED. Έξι στατικά ποδήλατα του προγράμματος Citi Bikes της Νέας Υόρκης – του μεγαλύτερου προγράμματος bike sharing στις Ηνωμένες Πολιτείες – είχαν συνδεθεί έτσι ώστε να διοχετεύσουν ηλεκτρικό ρεύμα στους λαμπτήρες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προγράμματος, κάθε ποδήλατο παράγει περίπου 75 βατ ανά ώρα χρήσης, τα οποία διοχετεύονται σε μεγάλες μπαταρίες και στη συνέχεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης για να αντισταθμίσουν τη ζήτηση της μπάλας σε ηλεκτρικό ρεύμα για μόλις δύο λεπτά: το τελευταίο του 2013 και το πρώτο λεπτό του 2014.

Παρότι και μόνο το θέαμα έξι ανθρώπων να βάζουν τα δυνατά τους πίσω από το πηδάλιο έκανε την αντίστροφη μέτρηση πιο… διαδραστική, η «δουλειά» που χρειαζόταν για να αντισταθμιστεί η κατανάλωση, είχε ήδη γίνει κάποια 24ωρα νωρίτερα. «Από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου, έξι ποδήλατα Citi Bike θα περιμένουν τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή κινητικής ενέργειας που θα συλλεχθεί και θα αποθηκευτεί σε μπαταρίες», διευκρίνιζε η ανακοίνωση των υπευθύνων του προγράμματος.