Skip to main content

Ο Ρόμνεϊ κρίνει την «ανικανότητα» του Τραμπ να ηγηθεί ενός διχασμένου έθνους

Σφοδρή κριτική, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, άσκησε στον Ντόναλντ Τραμπ ο νέος γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη της απομόνωσης της χώρας από τους συμμάχους της και υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν έχει καν την ικανότητα να ηγηθεί ενός «διχασμένου» έθνους.

Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά στην «Washington Post», ο Ρόμνεϊ έκανε εκτενή αναφορά στον «μεγάλο κατήφορο» της προεδρίας του Τραμπ τον Δεκέμβριο και τον κατηγόρησε ευθέως για την παραίτηση τόσο του πρώην υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις όσο και του προσωπάρχη του λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

«Ο διορισμός ανθρώπων με ελάχιστη εμπειρία σε κορυφαίες θέσεις, η εγκατάλειψη συμμάχων που αγωνίζονται στο πλευρό μας και ο ασυλλόγιστος ισχυρισμός του προέδρου ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν επί μακρόν  “κορόιδο” στις διεθνείς υποθέσεις καθόρισαν τον κατήφορο της προεδρίας του», αναφέρει στο άρθρο του ο επερχόμενος γερουσιαστής.

«Συνολικά, οι χειρισμοί του τα δύο τελευταία χρόνια, και κυρίως οι πράξεις του αυτόν τον μήνα (τον Δεκέμβριο), αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», προσθέτει.

Στα θετικά της κυβέρνησης Τραμπ, ο Ρόμνεϊ περιέλαβε τις φορολογικές πολιτικές, τη στάση της απέναντι στην Κίνα και τον διορισμό συντηρητικών δικαστών, τα οποία ωστόσο τόνισε ότι αποτελούν «τυπικές» θέσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Ρόμνεϊ επέλεξε να κρατήσει τις αποστάσεις του από την κυβέρνηση Τραμπ δύο μόλις ημέρες προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στη γερουσία. Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει κάποια σοβαρή πρόκληση το 2020 ή εάν θα εξασφαλίσει εύκολα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian