Skip to main content

Μογκερίνι: Η ένταση ανάμεσα σε Ριάντ και Τεχεράνη απειλεί την προοπτική διευθέτησης στη Συρία

Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Μογκερίνι αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ το πρωί της Κυριακής, μετά από τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, ο κ. Ζαρίφ συμφώνησε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να προλάβουν την κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

«Η διεθνής κοινότητα και οι κύριοι παράγοντες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά από κοινού για να υποστηρίξουν μία πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία και για να ενώσουν τις δυνάμεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν υπάρξει νέα αστάθεια», πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ, επαναλαμβάνοντάς του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής και εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.