Skip to main content

Αναταράξεις στις αγορές – Sell off σε μετοχές, κρυπτονομίσματα

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Πυκνά σύννεφα καλύπτουν σήμερα τις διεθνείς αγορές στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει ταχεία απόσυρση των στηριγμάτων στην οικονομία φοβούμενη τον υψηλό πληθωρισμό. Στην Ευρώπη την «όρεξη» των επενδυτών για ρίσκο έρχονται να περιορίσουν περαιτέρω η ενεργειακή κρίση, η εκρηκτική κατάσταση στο Καζακστάν και οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ σφυροκόπημα δέχονται και τα κρυπτονομίσματα. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,4% στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Σε μία ένδειξη του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, το σύνολο των κλάδων του δείκτη κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τα ταμπλό δείχνουν κόκκινο ανά την ήπειρο. Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο -1,3%. Πτώση της τάξης του 1,5% και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. Μικρότερες είναι οι απώλειες (περίπου 0,6%) για τον FTSE 100 στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη πήραν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από την Ασία και τις ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί ο Nikkei 225 στο Τόκιο κατέγραψε πτώση 2,88%, ακολουθώντας τη χθεσινοβραδινή βουτιά των δεικτών στη Wall Street. Στην πρώτη πτωτική συνεδρίαση του έτους ο Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 1% και ο S&P 500 – ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών- κατέγραψε απώλειες σχεδόν 2%. Σφυροκόπημα δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με αποτέλεσμα ο Nasdaq να κλείσει με απώλειες 3,3%.

Θύματα της φυγής από το ρίσκο είναι και τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin με νέα βουτιά 7% διαπραγματεύεται κοντά στα 43.200 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk. Νωρίτερα το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη υποχώρησε έως και τα 42.503,88 δολάρια- τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Ακόμη ισχυρότερη η πίεση για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με την τιμή του να καταγράφει πτώση σχεδόν 10% στα 3.452,58 δολάρια.

Την ανιούσα ακολουθούν την ίδια ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είναι πλέον σαφές ότι το 2022 θα είναι έτος αυξημένου κόστους δανεισμού για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, αφού οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν πληθωρισμό που αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι πολλοί αρχικά ήλπιζαν.