Skip to main content

Ανακάμπτει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Με ανοδικούς ρυθμούς, που αναμένεται να συνεχιστούν και το 2020, έκλεισε το 2019 για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με το κέντρο να χαρακτηρίζεται πλέον από έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων και μεγάλες αυξήσεις των μισθωμάτων και με καταγραφόμενο έντονο ενδιαφέρον για οικόπεδα στα ανατολικά προάστια, που προμηνύει νέα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας το 2020.

Ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, αλλά και στις όμορες περιοχές την τελευταία διετία έχει επέλθει σημαντική αύξηση των τιμών των ενοικίων, που στο κέντρο ξεπερνά και το 40%. Ο ίδιος μάλιστα αποδίδει το φαινόμενο αυτό όχι μόνο στην αξιοποίηση των παλιών διαμερισμάτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά καταρχάς και κυρίως λόγω των ΜΚΟ, που προέβησαν σε μαζικές ενοικιάσεις διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τη μεγάλη αύξηση των ενοικίων σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Ακίνητο στις Συκιές (δυτική Θεσσαλονίκη) που κανονικά θα νοικιαζόταν 250 ευρώ ανέβηκε λόγω των ΜΚΟ στα 400 ευρώ και άλλα που κινούνταν στα 300 ευρώ τώρα φτάνουν και τα 450 ευρώ. (σ.σ.: σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και Booking περί τα 2.200 ακίνητα).

Αύξηση τιμών και έλλειψη ακινήτων καταγράφεται επίσης, σύμφωνα με μεσίτες της πόλης, σε περιοχές όπως η Τούμπα, η Κωνσταντινουπόλεως, η Πέτρου Συνδίκα, η Μάρκου Μπότσαρη, το Φάληρο, η Τριανδρία -περιοχές δηλαδή ανάμεσα στο κέντρο και το ανατολικό μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος-, ενώ στο 20% εκτιμάται η αύξηση των ενοικίων στον Εύοσμο δυτικά. Στον αντίποδα πτωτική τροχιά έχουν οι τιμές στο Πανόραμα, τη Θέρμη, το Πλαγιάρι, τον Τρίλοφο, δηλαδή τα ανατολικά προάστια, όπως και στο Ωραιόκαστρο δυτικά. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δεν λείπουν περιπτώσεις όπου πλέον βρίσκει κανείς ευκολότερα και πιο οικονομικά ακίνητα στο κάποτε άπιαστο Πανόραμα, παρά στην Τούμπα.

Ανοδική, αλλά όχι τόσο όσο στο κέντρο, είναι η πορεία των τιμών και στην Καλαμαριά, η οποία πάντως όπως σημειώνει ο κ. Γεωργάκος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ως αγορά, καθώς είναι μεν από τις πιο δημοφιλείς περιοχές, αλλά δεν διαθέτει τόσο παλιά ακίνητα όπως το κέντρο και δεν έχει πολλά ακίνητα διαθέσιμα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ επίσης δεν έχει τα μεγάλα ακίνητα των προαστίων, όπως το Πανόραμα και η Θέρμη. 

Για την Καλαμαριά υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για αγορά ακινήτων, κυρίως από δημοσίους υπαλλήλους που είναι σε θέση να λάβουν τραπεζικά δάνεια. Γενικότερα υπάρχει ζήτηση για οικόπεδα σε όλες τις ανατολικές περιοχές, όπου το 2019 καταγράφηκε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το 2020.