Skip to main content

Καταλωνία: Προς νέες εκλογές τον Μάρτιο

Το ακροαριστερό κόμμα CUP ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τον Άρτουρ Μας για τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης στην Καταλωνία, οδηγώντας πιθανότατα σε νέο γύρο εκλογών και πλήττοντας το αυτονομιστικό κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η προοπτική νέων εκλογών στην Καταλωνία, πιθανότατα τον Μάρτιο, αυξάνει την αβεβαιότητα στο ισπανικό πολιτικό τοπίο, καθώς τόσο το μέλλον της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, που θα διαπραγματευθούν το μέλλον του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας είναι ασαφή.

Το CUP, το οποίο απορρίπτει τη συμμετοχή της Καταλωνίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο ρυθμιστής για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο όταν το αποτέλεσμα των εκλογών εξασφάλισε πλειοψηφία στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αλλά έχει επανειλημμένα απορρίψει την υποψηφιότητα του κεντρο-δεξιού Άρτουρ Μας.

Σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αφού οι εθνικές εκλογές δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και ανέδειξαν νέες πολιτικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το μέλλον της Καταλωνίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων, αφού η διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αποτελεί σημείο τριβής εμποδίζοντας τη συμμαχία του κόμματος Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, και των Σοσιαλιστών που είναι αντίθετοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters