Skip to main content

ZEW: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει από την κρίση, και μάλιστα χωρίς έξωθεν οικονομική βοήθεια, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ.

«Η αποπληρωμή του χρέους γίνεται σε βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι χαμηλά. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επιστρέψει σε έναν κανονικό πληθωρισμό, η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της», υποστηρίζει ο Φουστ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

Ο Γερμανός οικονομολόγος χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι η ευρωκρίση μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή του, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «λαϊκιστικά κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους και να σταματήσουν την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Εκτιμά δε ότι ο κίνδυνος αυτός όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία όπου ενισχύονται λαϊκιστικά κόμματα.

Παράλληλα, προειδοποιεί για υπερβολικές προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  «Δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη νομιμοποίηση να παίξει το ρόλο μιας κυβέρνησης», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πηγή: Deutsche Welle