Skip to main content

Με Πολάνσκι, Rock και Τσιμιτσέλη μπαίνει η νέα χρονιά στις σκοτεινές αίθουσες

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Το δικαστικό σκάνδαλο της «υπόθεσης Ντρέιφους» δια χειρός Ρομάν Πολάνσκι, μια περιπέτεια που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και μια εγχώρια ρομαντική δραμεντί με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη και Κατερίνα Γερονικολού κάνουν κινηματογραφικό ποδαρικό στο 2020.

«Jumanji: Η Επόμενη Πίστα»

Η παλιοπαρέα του «Jumanji» μεγάλωσε και ανεβάζει τη δράση σε άλλα… επίπεδα, στη νέα κωμική περιπέτεια του Τζέικ Κάσνταν, με τους Ντουέιν Τζόνσον (The Rock), Τζακ Μπλακ, Κέβιν Χαρτ, Κάρεν Γκίλαν, Ντάνι ντε Βίτο και Ντάνι Γκλόβερ.

Οι τέσσερις έφηβοι που επιβίωσαν από τις δοκιμασίες της προηγούμενης ταινίας, επιστρέφουν σπίτι τους για τα Χριστούγεννα. Είναι πια φοιτητές και προσπαθούν να περάσουν στην επόμενη φάση της ζωής τους. Όταν ο Σπένσερ επιστρέφει στο παιχνίδι, η Μάρτα, o Φριντ και η Μπέθανι πρέπει να ανασυνταχθούν και να ξαναμπούν στον κόσμο του Jumanji για να τον σώσουν, με κάθε κόστος.

Το παιχνίδι, όμως, έχει πια χαλάσει. Ό,τι ήξεραν για το Jumanji δεν ισχύει πια, καθώς ανακαλύπτουν καινούριες περιοχές πέρα από τη ζούγκλα. Είναι αχανές, πιο επικίνδυνο και γεμάτο παγίδες και ο μόνος τρόπος να βγουν ζωντανοί είναι να στηριχθούν στις δυνάμεις τους, για να επιβιώσουν από τις αλλαγές του παιχνιδιού και να σώσουν τον Σπένσερ. 

«…Για Πάντα»

Στη ρομαντική δραμεντί του Γιάννη Παπαδάκου, ο Πέτρος είναι ένας 35αρης επιτυχημένος σεφ και συλλέκτης βινυλίων, που ψάχνει τον εαυτό του σε εφήμερες σχέσεις και νυχτερινές εξορμήσεις. Η Ζωή είναι μία ρομαντική κοπέλα που σχεδιάζει και ράβει παιδικά κοστούμια και ενδιαφέρεται για μια σταθερή σχέση.

Οι δύο κόσμοι τους θα τεθούν υπό αμφισβήτηση όταν θα συναντηθούν, τυχαία, σε ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, ένας δυνατός έρωτας θα γεννηθεί και θα επηρεάσει τη ζωή τους. Για πάντα!

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Όλγα Δαμάνη, Χάρης Μαυρουδής, Ευγενία Σαμαρά, Πένυ Αγοραστού, Αντιγόνη Νάκα, Σπύρος Κυριάκος κ.ά.

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης υπογράφει και το σενάριο, το οποίο είναι βασισμένο στην ταινία «Issiz Adam» (2008) του Τσαγκάν Ιρμάκ, στην οποία ένας άντρας γνωρίζει τυχαία κι ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια γυναίκα. Αυτοί οι δύο μοναχικοί άνθρωποι βρίσκουν λόγο ύπαρξης μέσα από αυτήν τη σχέση, χωρίς όμως να λείπουν και τα αναπάντεχα γεγονότα που θα τους φέρουν στα όριά τους.

«Κατηγορώ…!»

Η υπόθεση Ντρέιφους, η καταδίκη του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους σε ισόβια και εξορία με την κατηγορία της κατασκοπείας, υπήρξε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού και, μαζί, μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία.

Μια υπόθεση που ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα σύνορα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δίχασε βαθιά τη γαλλική κοινωνία και τους διανοούμενους της χώρας, ανάγκασε τον Εμίλ Ζολά να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας με τον τίτλο «Κατηγορώ» -μια πράξη που του απέφερε ένα χρόνο φυλακής και χρηματικό πρόστιμο, και έκανε τον όχι και τόσο κρυφό αντισημιτισμό της εποχής να δείξει το πολύ άσχημο πρόσωπό του.

Η στιβαρή, συναρπαστική αυτή ταινία , που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα και το βραβείο των κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μπορεί να είναι κλασικίζουσα στη φόρμα αλλά παραμένει επειγόντως αναγκαία και σημαντική.

Σε μια περίοδο αναζωπύρωσης των εναντίον του κατηγοριών για την υπόθεση βιασμού, η οποία τον ανάγκασε να καταφύγει μόνιμα στην Ευρώπη πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο 86χρονος Ρομάν Πολάνσκι μεταφέρει στην οθόνη το γνωστότερο δικαστικό σκάνδαλο στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.