Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Παράθυρο ευκαιρίας για λύση εντός του 2018 στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» εντός του 2018, για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα, «σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης».

Μιλώντας στο Euronews και αναφερόμενος στον κ. Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως αυτό που προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, ενώ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία πως δεν έχει πάρει θέση με σαφήνεια επί του ζητήματος.

«Νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και στάθηκε στην ανάγκη να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Δεν υπάρχει ζήτημα έκδοσης των “οκτώ”»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, επεσήμανε ότι «υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αποκλείει την έκδοση τους στην Τουρκία, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών της δίκαιης δίκης στην Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία, έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα».

Ερωτηθείς για το άσυλο των Τούρκων αξιωματικών είπε «εφόσον υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, πράγμα το οποίο θα το αποφασίσει τελικά η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη στη βάση των αιτήσεων ασύλου τις οποίες έχουν καταθέσει, θα έχουν όλα τα δικαιώματα τα οποία έχει ο οποιοσδήποτε χαρακτηρίζεται ακριβώς πρόσφυγας με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης το 1951. Στην άλλη περίπτωση, θα βρισκόμαστε σε μία νομικά ιδιότυπη κατάσταση, όπου από τη μία μεριά δεν θα υπάρχει το καθεστώς πολιτικής προστασίας και από την άλλη μεριά όμως θα απαγορεύεται η έκδοση ή η απέλαση τους στη γειτονική χώρα, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας από τις συμβάσεις που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα».

Για το αίτημα ακύρωσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής που κατέθεσε η κυβέρνηση και πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, είναι ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε αρκετά άλλα, δεν ξέρει τι της γίνεται – να το πω έτσι με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο. Νομικά αυτό που ισχυρίζεται (πρέπει να χρησιμοποιήσω τώρα μία λέξη η οποία να μην είναι και τόσο προσβλητική αλλά είναι δύσκολο με αυτά τα οποία ακούμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας), ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών -αν και έχουν χαρακτηριστεί ότι έχουν οιωνεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα- αποτελούν διοικητικές αρχές οι οποίες εκδίδουν πράξεις της διοίκησης, εκτελεστές πράξεις της διοίκησης, οι οποίες προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης».

Όσον αφορά τις επικρίσεις περί παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, παραπέμποντας ένα ζήτημα στη Δικαιοσύνη» και σημείωσε: «Διότι ξέρετε, για την υπόθεση αυτή θα αποφασίσει τελικά το Διοικητικό Εφετείο. Δεν θα αποφασίσει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε εγώ, ούτε κάποιο κυβερνητικό όργανο. Αντιθέτως θα αποφασίσουν Έλληνες δικαστές».

Για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως «η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι εφόσον αυτό επιτρέπεται με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και στον βαθμό που θα τηρηθεί ο νόμος, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι οκτώ, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, θα πρέπει να επιστραφούν. Ωστόσο, όλα αυτά πάντοτε με την επιφύλαξη της τήρησης του νόμου και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η σχέση με την Τουρκία, είναι πάντοτε μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς οι τουρκικές ηγεσίες πάρα πολλές φορές για λόγους που αφορούν και τις διεθνείς τους τοποθετήσεις αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, φέρονται με αλλοπρόσαλλο τρόπο». Όπως πρόσθεσε, «πολλές φορές δεν προσέχουν ιδιαιτέρως όταν μιλάνε, δεν σκέφτονται πριν ανοίξουν το στόμα τους. Θεωρούν ότι όλα επιτρέπονται στο πλαίσιο των δημοσίων δηλώσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβάλει ιδιαιτέρως στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, για το οποίο δουλέψαμε και επιτύχαμε πολλά κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα».