Skip to main content

Δύο γερμανικά «όχι» σε Τσίπρα, για χρέος και αποζημιώσεις

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ και δύο μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, το Βερολίνο τόσο διά της επίσημης οδού όσο και ανεπίσημα, τοποθετήθηκε αφενός για το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφετέρου για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέμα που έθιξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.    

Προφανώς όχι τυχαία, σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».

Την Κυριακή ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι «το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Συνεπώς, δεν πρόκειται να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας».

Στο έτερο και εξόχως σημαντικό θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κι ενώ ξεκίνησαν και επίσημα σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πηγή του γερμανικού πρακτορείου MNI με γνώση της ελληνικής υπόθεσης δήλωσε πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί, παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ε.Ε. δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά την ύπαρξη ανάγκης για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, η τελευταία αναφορά του πρακτορείου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγείρει ανησυχίες ότι τα πολιτικά συμφέροντα επισκιάζουν τα οικονομικά εντός της Ένωσης, εκλαμβάνεται από την Αθήνα και ως αιχμή για την Ευρωμεσογειακή.

Ανησυχίες τις οποίες ενισχύει η επόμενη αναφορά ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας, θα παραμείνουν σε «αυστηρά τεχνικό» επίπεδο.

Ειδικά μετά και την αλλαγή στάσης της Μάλτας –αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.- και τις δηλώσεις του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών στα πρακτορεία ΜΝΙ και Bloomberg, ότι «τα προγράμματα λιτότητας ανήκουν πλέον στην Ιστορία».

Με βάση τα παραπάνω αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η άτυπη Σύνοδος των «27» στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι θα επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, όπως δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Μια πρόγευση για το μπρα-ντε-φερ στους κόλπους της Ε.Ε. θα δώσει με την ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.