Skip to main content

Ελον Μασκ: Φτιάχνουμε εμφύτευμα που αποκαθιστά την όραση σε τυφλούς

Ο Αμερικανός μεγιστάνας λέει η εταιρεία του έχει ξεκινήσει δοκιμές ενός νέου εγκεφαλικού τσιπ

Το γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγες μέρες το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ, στο οποίο εμφανίζεται ένας 29χρονος τετραπληγικός ασθενής που έχοντας τοποθετημένο το εγκεφαλικό εμφύτευμα Telepathy της Neuralink φαίνεται να μπορεί να παίξει σκάκι στον υπολογιστή μετακινώντας τα πιόνια με νοητικές εντολές.

Ο Έλον Μασκ επανέρχεται και με ανάρτηση του αναφέρει ότι η Neuralink βρίσκεται σε φάση δημιουργίας ενός νέου εμφυτεύματος που αυτή την φορά δεν θα προσφέρει τηλεπαθητικές ικανότητες σε όποιον το διαθέτει αλλά θα προσφέρει όραση σε τυφλά άτομα. Ο Αμερικανός μεγιστάνας υποστήριξε μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει δοκιμές του νέου τσιπ σε πιθήκους τα αποτελέσματα των οποίων είναι θετικά. Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η όραση που θα προσφέρει στους ασθενείς το εμφύτευμα θα είναι περιορισμένη αλλά προοδευτικά θα βελτιώνεται παρομοιάζοντας την τεχνολογία του τσιπ με αυτή των γραφικών στα βιντεοπαιχνίδια που δεν ήταν ποιοτικά στην αρχή αλλά εξελίχθηκαν στην πορεία.

Ο Μασκ στην ανάρτηση του ισχυρίζεται επίσης ότι κανένα από τα πειραματόζωα δεν έχει χάσει τη ζωή του ή έστω έχει υποστεί κάποιο σοβαρό τραυματισμό από τις δοκιμές που κάνει η Neuralink στα εμφυτεύματα που κατασκευάζει απαντώντας σε διάφορες καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποίηση των πειραματόζωων από την Neuralink. Μάλιστα οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν σε έναρξη σχετικής έρευνας από τις ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Αμφιβολίες

Παρά τη φαινομενικά επιτυχή εξέλιξη του πρώτου εμφυτεύματος η Neuralink κατηγορείται από διάφορες πλευρές ότι έχει «προχωρήσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα κινούμενη έξω από τον νόμο». Είναι βέβαιο ότι ο ισχυρισμός του Μασκ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επιστημονικό και επικοινωνιακό επίπεδο όπως φυσικά και σε επιχειρηματικό αφού υπάρχουν και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν παρόμοια εμφυτεύματα και η μάχη της εξασφάλισης κεφαλαίων και επενδύσεων είναι μεγάλη σε αυτόν τον νέο και πολλά υποσχόμενο τομέα.

Naftemporiki.gr