Skip to main content

Σπύρος Παρασκευάκος: «…ένιωσα την ανάγκη να αναζητήσω τη δική μου όμορφη εποχή…»

«Μπελ Επόκ» στο Red Jasper, στις 22 και 29 Μαρτίου

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ο Σπύρος Παρασκευάκος σήμερα και την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 9 μ.μ., θα βρεθεί στο Red Jasper στην Κυψέλη· εκεί θα παρουσιάσει τον καινούργιο του κόσμο, μέσα από τη μουσική παράσταση «Μπελ Επόκ», που βασίζεται στο νέο του δίσκο [Κεφαλληνίας 18, Αθήνα].

Τις δυο βραδιές θα ακουστούν τα καινούργια τραγούδια του αλλά και παλαιότερα από προηγούμενες δουλειές του, καθώς και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών από την ελληνική αλλά και την παγκόσμια δισκογραφία.

Παρέα του επί σκηνής, οι μουσικοί Harry Huta στην κιθάρα και Κριστιάν Μπακογιάννης στο μπάσο αλλά και εκλεκτές καλεσμένες. Μιλήσαμε μαζί του.

«Μπελ Επόκ»· πώς σχετίζεται με τον δίσκο σας;
«Ιστορικά, η ονομασία “Μπελ Επόκ” δόθηκε εκ των υστέρων, στην περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας που διήρκεσε από το 1871 έως την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν θεωρήθηκε ως “χρυσή εποχή” σε αντίθεση με τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εποχή που ζούμε, ανάμεσα στους χιλιάδες πολέμους της καθημερινότητας, η “μπελ επόκ” μπορεί να είναι οτιδήποτε· ένας άνθρωπος, ένα χάδι, μια αλήθεια, ένα συναίσθημα, ο εαυτός μας. Κατά την περίοδο αυτή άνθισε η μουσική, η ελευθερία, ο χορός, η ποίηση, τα χρώματα και οι επιθυμίες των ανθρώπων άρχισαν να αποκτούν αξία και να εκφράζονται.
Προσωπικά, ένιωσα την ανάγκη να αναζητήσω τη δική μου όμορφη εποχή· μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά αλλά και στην πραγματική ζωή.
Και έτσι ξεκίνησε αυτός ο δίσκος, σαν ένα ταξίδι με τον εαυτό μου».

Σε αυτόν το δίσκο συστήνεστε ως τραγουδοποιός, ο οποίος γράφει τους στίχους, τη μουσική και ερμηνεύει τα τραγούδια του, για πρώτη φορά. Μιλήστε μας για αυτή την εξέλιξη.
«Αυτό είναι κάτι που το είχα μέσα μου εξαρχής. Τα πρώτα τραγούδια που έγραψα τα έγραψα ακριβώς έτσι· ωστόσο, στην πορεία καταπιάστηκα περισσότερο με τη μουσική και στάθηκα εκεί περισσότερο ως συνθέτης. Κάποια στιγμή, κάπως μέσα στην καραντίνα και καθώς ήμασταν απομονωμένοι, ήρθα πιο κοντά στην πρώτη μου φύση. Ξαναέπιασα κάποια από εκείνα τα τραγούδια και ξεκίνησα μια συνομιλία με τον παλιό μου εαυτό. Σε όλο αυτό, ήρθε και κούμπωσε η ανάγκη μου να ανακαλύψω τη φωνή μου, να τη μελετήσω και να της δώσω περισσότερη αξία».

Μουσικά αυτός ο δίσκος φαίνεται διαφορετικός από τις προηγούμενες δουλειές σας –«Απ’ το μηδέν» και «Τρίτη έξοδος». Τι έχει αλλάξει;
«Έχω αλλάξει εγώ. Μετατοπίζομαι, στη ζωή συνολικά. Ψάχνω νέους τρόπους, νέες φόρμες, διαφορετικό ήχο και έναν καινούριο τρόπο για να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Μουσικά, αυτό με βρίσκει σε μια φάση ρομαντικής ποπ, θα έλεγα. Δηλαδή, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον στο να συνδυάζω τα είδη. Το κλασικό με το ηλεκτρονικό, την τρυφερότητα με το beat κτλ. Αυτή η δουλειά είναι μια συνολική δουλειά, γιατί η μουσική γράφτηκε για τη δική μου ερμηνεία· κάτι που ακόμα ανακαλύπτω, βέβαια, αλλά αυτό από μόνο του μου ανοίγει νέους δρόμους μουσικούς».

Παρασκευή Δουρουκλάκη

Και δυο λόγια για τις εμφανίσεις σας στο Red Jasper;
«Θα βρίσκομαι στο Red Jasper Cabaret Theatre για δύο εμφανίσεις, τις Παρασκευές 22 και 29 Μαρτίου μαζί με την μπάντα μου σε ένα σχήμα με μπάσο, κιθάρα και πλήκτρα και τρεις υπέροχες καλεσμένες· τη Φωτεινή Βαρζάκα, την Αλεξάνδρα Χρηστάκη και την Παρασκευή Δουρουκλάκη».