Skip to main content

ΗΠΑ: Θα κλείσουν τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη

Οι αμερικανικές αρχές θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της χώρας στα ρωσικά αεροσκάφη, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, αν χρειαστεί, μπορούν να απελευθερώσουν πρόσθετο πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημιουργεί μια ειδική ομάδα εργασίας για να «διερευνήσει τα εγκλήματα των Ρώσων ολιγαρχών», είναι τα βασικά σημεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας το ενώπιον του Κογκρέσου για την κατάσταση της Ένωσης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι «η Αμερική είναι στο πλευρό των Ουκρανών», αλλά, ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι ο αμερικανικός στρατός «δεν θα εμπλακεί σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία».

Σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη, ο Μπάιντεν τόνισε: «Ανακοινώνω ότι οπως έπραξαν και οι σύμμαχοί μας , κλείνουμε τον αμερικανικό  εναέριο χώρο σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, εάν χρειαστεί, μπορούν να απελευθερώσουν επιπλέον ποσότητες  πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα»,τόνισε επίσης. «Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες 30 χώρες, έχουν αναλάβει δράση για να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό»

Ο Μπάιντεν κατέκρινε τα «εγκλήματα των Ρώσων ολιγαρχών» και πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συγκροτεί ειδική ομάδα εργασίας για τη διερεύνηση τέτοιων «εγκλημάτων»… «Σήμερα λέω στους Ρώσους ολιγάρχες και τους διεφθαρμένους ηγέτες που έχουν λάβει εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές, αρκετά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεντρώνει μια ειδική ομάδα εργασίας για να ερευνήσει τα εγκλήματα των Ρώσων ολιγαρχών.”

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να αφαιρέσουν τον «παράνομο πλούτο» – γιοτ, πολυτελείς κατοικίες, ιδιωτικά τζετ.

Σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας,ο Μπάιντεν τόνισε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «στο πλευρό των Ουκρανών» και θαυμάζουν το γεγονός οτι «δεν φοβούνται» …Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ,Ζελένσκι, και όλοι οι Ουκρανοί κυριολεκτικά ενθαρρύνουν τον κόσμο με την αφοβία, το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο κατεστησε σαφές οτι ο αμερικανικός στρατός «δεν εμπλέκεται και δεν θα εμπλακεί σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία», αλλά κατευθύνεται προς την Ευρώπη «για να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να προχωρήσει περαιτέρω στη Δύση».

Για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «μαζί με τους συμμάχους τους επιβάλλουν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις”, “αποκόβοντας τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα»,τόνισε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε οτι οι κυρώσεις «στερούν από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας την ευκαιρία να προστατεύσει το ρούβλι, περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες, θα εξαντλήσουν τις οικονομικές ευκαιρίες της και θα την αποδυναμώσουν για τα επόμενα χρόνια».

Επιπλέον, οι αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Αμερικανών επιχειρήσεων και των Αμερικανών καταναλωτών από τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία «καθιστούν πιο αδύναμη τη Ρωσία και κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο ισχυρότερο». «Βλέπουμε ενίσχυση της ενότητας  μεταξύ των ηγετών των χωρών, μια πιο ενωμένη Ευρώπη και μια πιο ενωμένη Δύση» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr